Case: Fanø Kommune 

Bekymringer omkring bakterier i 20 bygningers gamle vandinstallationer, er blevet vendt 180 grader. Nu har Fanø Kommune fuldt overblik over bakterierisikoen og bakterieudviklingen i de 20 bygninger.

Hvad får Fanø kommune ud af at bruge LuminUltra hurtige vandnalyser?

Fanø Kommune måler nu, med LuminUltra, vandkvaliteten periodisk og vil på deres hjemmeside vise borgere og turister at vandkvaliteten i bygninger er i orden. Deres helhedsorienterede tilgang til vandsikkerhed gør at de også vil indlede et samarbejde med deres lokale vandværk som de har tæt kontakt til. På den måde er de sikker på at det vand de får leveret, er rent og at vandinstallationer i Deres bygninger også kan levere rent vand.

Vigtigste take-aways fra Fanø Kommune

  • Med LU vandanalyser er Fanø kommune gået fra at bekymre sig om vandkvaliteten - til at ønske at flage med vandkvaliteten
  • Fanø kommune forebygger nu bakterieproblemer i vand således at de tidligt ser bakterieopblomstringer inden de bliver farlige for medborgere, turister og kollegaer
  • Kommunen foretager selv 1 gang i kvartalet alle vandprøver og har dokumentation for at deres bygninger har god vandkvalitet
  • Når Fanø kommune opdager bakterieopblomstringer i vandet, kan de selv på under en time spore sig frem til præcis hvad årsagen er. Det sparer tid og penge

Hvordan ved du om de gamle bygningers vand er fyldt med farlige bakterier?

Svaret er ligetil – du tager vandprøver. Hvis du vil være sikker på at opdage bakterieopblomstringer i tide, er du også nødt til at tage vandprøver periodisk. Kun på den måde får du et overblik over hvordan bakterieudviklingen er i dit vand og ved de forskellige vandinstallationer.

Det er præcis hvad Fanø kommune har valgt at gøre nu. 20 bygninger bliver tjekket 3 steder 1 gang i kvartalet.

Når du ved præcis hvad der skal løses, bliver problemerne langt mindre

Vandanalysen, som tager under 5 minutter at lave på stedet med LuminUltra, viste i en bygning forhøjet bakterietal. Ved at tage vandprøver forskellige steder i bygningen, fandt de dygtige folk hos Fanø kommune, hurtigt frem til hvad der var skyld i bakterieopblomstringen med LuminUltra.
Nu var det kun et specifikt sted i bygningen der skulle løses og de vidste præcis hvor. Ikke noget med at bruge tid på at udskifte rør, hvor man kun kan gætte sig til, hvor problemet stammer fra eller rense hele bygningens rørsystemer. Det er en stor besparelse og markant lettere at overskue for de fleste.

Fanoe kommune logo

"

”Det er meget imponerende at LuminUltra teknisk så hurtigt kan måle om der er bakterierisiko – men også at man så hurtigt kan finde årsagen til bakterien – som jo er mindst ligeså vigtigt”
- Henrik Lauridsen, teknisk leder, Fanø Kommune


Henrik Lauridsen teknisk leder, Fanø kommune

Der hvor investeringen hurtigt tjener sig hjem

Selvfølgelig er det noget der giver dig ro i maven at vide vandkvaliteten er i orden i de bygninger du har ansvar for. Det er jo meget værd, men der hvor LuminUltra er virkelig eminent og omkostningsbesparende er når du opdager en forhøjet bakterierisiko.
Fanø Kommune oplevede fordelen med det samme fra de tog LuminUltra i brug.

LuminUltra tjente sig hjem på meget kort tid

Få dage efter Fanø Kommune fik LuminUltra leveret, fandt de ved hjælp af LU yderligere 2 udfordringer. Et på deres rådhus og et på offentligt toilet, som de selv kunne løse og afhjælpe med det samme, inden det nåede at udvikle sig. Her fandt kommunens folk et par “blinde ender”, som var skyld i de forhøjede bakterieværdier. Det hele blev korrigeret i løbet af en formiddag.

  • Blinde ender kan være aftapningssteder der sjældent benytteskke bruges eller vandrør der ender blindt. Blinde ender er altid kritiske, idet vandet står stille og opnå temperaturer som er perfekte for bakterier

En pioner-idé...

Udover at Fanø Kommune selvfølgelig ville holde opsyn med kommunens egne bygninger, har de overvejet , at tilbyde vandkvalitetsundersøgelser til andre interesserede på Fanø.

Søg efter det du mangler på hele hjemmesiden: