Bekymringer omkring bakterier i 20 gamle og nye bygninger er nu blevet til overblik over bakterierisiko.

Fanø Kommune måler nu, med LuminUltra, vandkvaliteten periodisk og vil på deres hjemmeside vise borgere og turister at vandkvaliteten i bygninger er i orden.

Deres helhedsorienterede tilgang til vandsikkerhed gør at de også vil indlede et samarbejde med deres lokale vandværk som de har tæt kontakt til.

På den måde er de sikker på at det vand de får leveret, er rent og at vandinstallationer i Deres bygninger også kan levere rent vand.

Vigtigste take-aways

  • Med LU vandanalyser er Fanø kommune gået fra at bekymre sig om vandkvaliteten til at flage med vandkvaliteten
  • Fanø kommune forebygger nu bakterieproblemer i vand således at de tidligt ser bakterieopblomstringer inden de bliver farligere for medborgere, turister og kollegaer
  • Kommunen foretager selv 1 gang i kvartalet alle vandprøver og har dokumentation for at deres bygninger har god vandkvalitet
  • Når Fanø kommune opdager bakterieopblomstringer i vandet kan de selv på under en time spore sig frem til præcis hvad årsagen er. Det sparer tid, bekymringer og penge.

Hvordan ved du om de gamle bygningers vand er fyldt med farlige bakterier?

Du kender sikkert til at du ”glemmer”, udskyder eller opgiver et problem. Når det kommer til vandkvalitet i gamle bygninger, handler det for rigtig manges vedkommende om at man ikke ved hvordan man får det tjekket.


Svaret er ligetil – du tager vandprøver. Hvis du vil være sikker på at opdage bakterieopblomstringer i tide, er du også nødt til at tage vandprøver periodisk. Kun på den måde får du et overblik over hvordan bakterieudviklingen er i dit vand og ved de forskellige vandinstallationer.


Det er præcis hvad Fanø kommune har valgt at gøre nu. 20 bygninger bliver tjekket 3 steder 1 gang i kvartalet.

Henrik Lauridsen - Teknisk leder, Fanø Kommune

"Det er meget imponerende at LuminUltra teknisk så hurtigt kan måle om der er bakterierisiko – men også at man så hurtigt kan finde årsagen til bakterien – som jo er mindst ligeså vigtigt"

Der hvor investeringen hurtigt tjener sig hjem

Selvfølgelig er det noget der giver dig ro i maven at vide vandkvaliteten er i orden i de bygninger du har ansvar for.

Det er jo meget værd, men der hvor LuminUltra er virkelig eminent og omkostningsbesparende er når du opdager en forhøjet bakterierisiko.


Fanø Kommune oplevede fordelen med det samme fra de tog LuminUltra i brug.

Når du ved præcis hvad der skal løses, bliver problemerne langt mindre

Vandanalysen, som tager under 5 minutter at lave på stedet med LuminUltra, viste i en bygning forhøjet bakterietal. Ved at tage vandprøver forskellige steder i bygningen fandt de dygtige folk hos Fanø kommune hurtigt frem til hvad der var skyld i bakterieopblomstringen med LuminUltra.


Nu var det kun et specifikt sted i bygningen der skulle løses og de vidste præcis hvor. Ikke noget med at bruge tid på at udskifte rør hvor man kun kan gætte sig til problemet kunne stamme fra eller rense hele bygningens rørsystemer. Det er en stor besparelse og markant lettere at overskue for de fleste.

Og besparelserne vil kun vokse over tid

Få dage efter fandt de ved hjælp af LU yderligere 2 udfordringer på deres rådhus og et offentligt toilet som de selv kunne løse og afhjælpe med det samme inden det nåede at udvikle sig. Her fandt de lynhurtig et par “blinde ender”. Det hele blev korrigeret i løbet af en formiddag.


Blinde ender kan være aftapningssteder der ikke bruges eller rør der bare ender. Blinde ender er altid kritiske, idet vand står stille her i længere tid og ved høje temperaturer.

En pioner-idé

Udover at De selvfølgelig ville holde opsyn med kommunens egne bygninger har de en ide om at tilbyde vandkvalitetsundersøgelser til andre interesserede på Fanø.

LuminUltra bruges i mange brancher.
Her er et udpluk af vores referencer:

Klar til præcise vandprøver uden ventetid?

- Tag fat I os nu og kom i gang med at spare tid, bekymringer og penge.

Vi hjælper dig i mål

  • Få demonstration af LuminUltra hos dig - vi kommer rundt i hele landet
  • Vejledning i vandsikkerhed og egenkontrol ud fra dine behov og installationer
  • Få cases og referencer som passer til din situation

Telefon: 70 260 400

Mail: info@aquatex.dk

Formular: Bliv kontaktet

Få et legionella opslagsværk

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev, får du et opslagsværk fyldt med tips til, hvordan du skal håndtere legionella i forskellige situationer.


Søg efter det du mangler på hele hjemmesiden: