For anden gang på et par år har der været kritiske legionella tilfælde i Skive Kommune hvor plejehjemmene har været under mistanke som smittekilde. 

Begge gange har man hurtigt fået kontrol over legionellarisikoen med hjælp fra LuminUltra.

Efter et legionella tilfælde for nogle år tilbage, besluttede man i Skive Kommune sig for, at investere i LuminUltra. LuminUltra skulle hjælpe med hurtigt at konstatere eller afvise, mistanke om legionella i plejehjem – samt få kontrol over legionellarisikoen.

For nylig var det anden gang, siden købet, at de hurtigt kunne få kontrol over legionellarisikoen og undgå, stor gene for plejehjemsbeboerne og personalet.

Vigtigste take-aways

 • Med LuminUltra kan du løbende holde øje med dit vand og dine installationer så du opdager legionellarisiko tidligt – uden folk er blevet syge
 • Ved legionellamistanke kan Skive Kommune selv på et par timer tjekke om en bygning har legionella risiko – og hvor den eventuelt stammer fra. På samme måde kan de også udelukke at smitten skulle komme fra bygningen.
 • Lav en tidslinje på den sygdomsramte hvor de har været inden for 2-10 dage (inkubationstiden ifm. Legionella) for at begrænse omfanget af steder der skal tjekkes for legionella.

Der skal reageres lynhurtigt

Da Skive Kommune blev gjort opmærksom på et legionellatilfælde kunne de straks reagere. Kommunen havde i forvejen LuminUltra, men pga. truslens størrelse tog de for en sikkerheds skyld fat i Aquatex.

Har du ikke LuminUltra i forvejen eller er i tvivl om hvad du skal gøre når der kommer et legionellatilfælde – så tag fat i Aquatex inden du gør noget andet. Med LuminUltra kan vi hurtig spore os frem til bakterieårsagen og gøre klar til udbedrende handling – samt konstatere at udbedrende handling har virket.

Niels Erik Nielsen, Maskinmester, Skive Kommune

”LuminUltra giver mig ro i maven”

Folk med svagt helbred er i en kæmpe risikozone

Folk med et svagt helbred er klart mest i farezonen for legionella. Det gør bygninger med børn, syge og ældre til de absolut værste steder at have legionella. Dermed også de absolut vigtigste steder at kontrollere jævnligt for at opdage bakterieopblomstringer i tide.

Hvis en person bliver ramt af legionella er det altafgørende at man reagere lynhurtigt for først og fremmest at undgå endnu flere bliver smittet. Det kan man med LuminUltra.


Med LuminUltra kunne vi hurtigt finde potentielle legionellaårsager

Ved gennemgang af et plejehjem blev der hurtigt fundet og gjort følgende:

 • Temperaturen på returstrengen for lav men korrekt på fremløbet
  • Det løste man ved at øge temperaturen
 • Kritisk bakterieudvikling i rørstrenge
  • Også løst ved at øge temperaturen
 • Bruserslangen - kritisk tilgroet.
  • Bruseslanger blev udskiftet
 • UV-anlægget på den cirkulerende varme hovedstreng fungerede godt.
  • UV-anlægget var en investering man var glad for at kunne udelukke
 • Monterede brusehoveder med legionellafilter for risikofrit at kunne få de ældre i bad.
  • Ja, dem kan du også få ved Aquatex

Du kommer i kontrol samme dag

Alle kritiske punkter herover blev fundet samme dag. Skive Kommune vidste præcis hvor og hvad der skulle gøres og havde dermed legionella-risikoen under kontrol.

Samtidig fik man et laboratorie til at tage en akkrediteret prøve som efter 14 dage kunne udelukke at den legionellasmittede var blevet smittet på plejehjemmet.


Hvad hvis de ikke havde LuminUltra

Uden LuminUltra skulle Skive Kommune have ventet 14 dage på svar om der var legionella i Plejehjemmet. De skulle have betalt for vandprøver på hvert sted, man havde under mistanke på plejehjemmet. Havde flere af deres bygninger været under mistanke havde de også skulle betale for dem. Og hvad gør man med de legionellamistænkte bygninger i de 14 dage – hvad ville du gøre?

Så først når de 14 dage var gået havde man vidst hvor man skulle sætte ind – eller lige så vigtigt – vidst at man ikke behøvede at sætte ind. 14 dage! Det tog under 1 dag med LuminUltra.

Jens Aage, Serviceleder, Skive Kommune

Synes det har været positivt at få LuminUltra. Det giver en god fornemmelse af hvad vand er. Når man først er kommet i gang med at bruge den så kører det fint.  

Vil have kontrol over hele plejesektoren

Skive kommune kontrollerer med LuminUltra periodisk flere plejehjem og ambitionen er at få hele plejesektoren tjekket fast med LuminUltra. I langt de fleste tilfælde er det plejesektoren, hvor Legionella bliver dødelig, så det er et rigtig godt sted at starte.


Hvorfor generelt bruge LuminUltra til at holde styr på legionellarisiko

Fordele for dig som ansvarlig for bygningerne:

 • Reduceret sygefravær
 • Undgå erstatningssager
 • Undgå dårlig omtale
 • Undgå meget dyre sikringsanordninger, der bliver indført som “haster” fordi embedslægen kræver det.
 • Kan opnå positiv omtale ved at være på forkant og sikre borgernes ve og vel.

Referencer ejendomme, kommune, hotel mm.

Klar til præcise vandprøver uden ventetid?

- Tag fat I os nu og kom i gang med at spare tid, bekymringer og penge.

Vi hjælper dig i mål

 • Få demonstration af LuminUltra hos dig - vi kommer rundt i hele landet
 • Vejledning i vandsikkerhed og egenkontrol ud fra dine behov og installationer
 • Få cases og referencer som passer til din situation

Telefon: 70 260 400

Mail: info@aquatex.dk

Formular: Bliv kontaktet

Få et legionella opslagsværk

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev, får du et opslagsværk fyldt med tips til, hvordan du skal håndtere legionella i forskellige situationer.


Søg efter det du mangler på hele hjemmesiden: